Aan de oevers van de Donge staat een industrieel monument met een rijk verleden: de Dongecentrale. Gebouwd in 1919 als de eerste provinciale elektriciteitscentrale van Noord-Brabant, speelde het gebouw jarenlang een hoofdrol in de regionale energievoorziening. De betonnen onderdelen zijn dringend toe aan onderhoud. Aan ons de eer om, in opdracht van BOEi, en onder toezicht van Bart Kerkdijk de gevels weer in technisch goede staat te brengen, met behoud van de historische uitstraling.
Historisch beton vraagt om maatwerk
Bij monumentaal beton is geen onderdeel hetzelfde. Samenstelling, structuur en uitstraling verschillen per project – en soms zelfs per element. Daarom stemmen wij onze aanpak altijd nauwkeurig af op wat we aantreffen. Zo ook bij de Dongecentrale.
We zijn begonnen met een deelopdracht om met een hoogwerker de complete gevels in beeld te brengen en een restauratieplan op te stellen. Doordat wij deze opname hebben kunnen doen, zijn veel onzekerheden aan de voorkant al ingekaderd en is er een goed beeld ontstaan van de omvang van de werkzaamheden.
We herstellen hier verschillende betondelen die in de loop der tijd zijn aangetast, zonder dat het oorspronkelijke beeld verloren gaat. Het doel: de schade herstellen én ervoor zorgen dat het herstelde beton naadloos aansluit bij de rest van de constructie. Dit betekent veel verschillende betonrestauratietechnieken, waarbij we er dus niet alleen voor zorgen dat de onderdelen weer jaren mee kunnen, maar er ook nog eens knap uitzien!
In nauwe samenwerken met Remmers werken we een maatwerk productadvies waarbij het de uitdaging is compatible producten te gebruiken welke echt goed aansluiten op het historische beton. Als erkend ERM-restauratiebedrijf zijn we onder andere gespecialiseerd in het restaureren van historisch beton volgens de URL 4005. Dat doen we op diverse locaties in Nederland, waarbij we veel ervaring hebben met het herstellen van betonlateien, dorpels, lijsten en dakranden met een historische uitstraling.
Ons erfgoed vertelt een verhaal
Ook de Dongecentrale heeft een bijzonder verhaal dat nog steeds zichtbaar is – als je weet waar je moet kijken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen terugtrekkende Duitse troepen de turbines op, en men wilde zelfs het hele gebouw opblazen. Dat is gelukkig niet gelukt, maar het ingebrande kruitspoor in de vloer is nog altijd zichtbaar. Het gebouw vertelt meer dan alleen het verhaal van een energiecentrale; het herinnert ook, stilstaand maar blijvend, aan de oorlog.
Werkzaamheden
Locatie: Centraleweg 16, Geertruidenberg